WWFs matkalkylator

Klarar din måltid klimatmålen?

bd+briefcase

WWF Världsnaturfonden Sverige

Ett verktyg för att visa allvaret av våra val, utan att vara för allvarlig.

För att leva ett hållbart liv behöver varje måltid ha ett klimatavtryck på max 0,5 CO2e per kilo. Medelsvenskens tallrik har idag ett avtryck på 1,8 CO2e per kilo så vi har fortfarande långt kvar till målet. Men den goda nyheten är att det går åt rätt håll!

Tanken med Matkalkylatorn är att genom nudging få användare att bli mer medvetna om vad de lägger på sin tallrik, och få dem att se hur de med små tweaks kan sänka sina klimatavtryck markant.

Hur får vi data att se aptitretande ut?

För att lyckas med nudging så behöver den råa datan översättas till något som är lättare att ta till sig. Något relaterbart. Utmaningen låg därför i att kunna visa så lite som 1 gram av en ingrediens utan att förlora den visuella representationen. Om du får en liten smula av en nöt, hur lätt kan du se att det är en nöt?

Vi valde att "digitalisera" ingredienserna i form av kuber för att undvika att användare läser in för mycket i skalan på ingrediensen. Genom att göra formen abstrakt blir vi därmed fria att arbeta mer granulärt med ingredienserna.

Komponera din måltid

Matkalkylatorn ska vara så snabb och enkel att använda så att du kan ta upp appen vid matbordet och på några sekunder få ett betyg på din måltid. När du drar i reglagen får du därför en digital representation av din tallrik så att det blir lättare att höfta mängden. De flesta av oss sitter trots allt inte med en köksvåg i lunchrummet.

Matnyttig information från WWFs guider.

För varje ingrediens du lägger på tallriken får du feedback om vad du kan förbättra, eller vad du kan byta ut en ingrediens med för att sänka ditt klimatavtryck. Nudging handlar trots allt inte bara om att göra någon uppmärksam, du måste också visa en tydlig väg framåt. Sen är det upp till varje individ hur långt de vill gå. Vi hoppas, såklart, att de vill gå hela vägen till 0,5 CO2e.

bd+briefcase Projekt

Resvinn - Mindre svinn, mera mat

Metoder för att minska matsvinnet i Sverige.

bd+briefcase Projekt

Spårbarhet för en cirkulär framtid

Möjligheter för ett spårbarhetssystem för elektronik och dess komponenter

bd+briefcase Projekt

Videoapp för journalister

Clipsk gör det snabbt och enkelt att klippa klipp på språng.

bd+briefcase Projekt

WWFs matkalkylator

Klarar din måltid klimatmålen?

bd+briefcase Project

Osstell Connect

Ekosystem för tandimplantat

bd+briefcase Project

Framtidens skogsbruk

Skonsam och automatiserad trädplantering