Klarar din måltid klimatmålen?
bd+briefcase
WWF Världsnaturfonden Sverige
För att leva ett hållbart liv behöver varje måltid ha ett klimatavtryck på max 0,5 CO2e per kilo. Medelsvenskens tallrik har idag ett avtryck på 1,8 CO2e per kilo så vi har fortfarande långt kvar till målet. Men den goda nyheten är att det går åt rätt håll!
Tanken med Matkalkylatorn är att genom nudging få användare att bli mer medvetna om vad de lägger på sin tallrik, och få dem att se hur de med små tweaks kan sänka sina klimatavtryck markant.
För att lyckas med nudging så behöver den råa datan översättas till något som är lättare att ta till sig. Något relaterbart. Utmaningen låg därför i att kunna visa så lite som 1 gram av en ingrediens utan att förlora den visuella representationen. Om du får en liten smula av en nöt, hur lätt kan du se att det är en nöt?
Vi valde att "digitalisera" ingredienserna i form av kuber för att undvika att användare läser in för mycket i skalan på ingrediensen. Genom att göra formen abstrakt blir vi därmed fria att arbeta mer granulärt med ingredienserna.
Matkalkylatorn ska vara så snabb och enkel att använda så att du kan ta upp appen vid matbordet och på några sekunder få ett betyg på din måltid. När du drar i reglagen får du därför en digital representation av din tallrik så att det blir lättare att höfta mängden. De flesta av oss sitter trots allt inte med en köksvåg i lunchrummet.
För varje ingrediens du lägger på tallriken får du feedback om vad du kan förbättra, eller vad du kan byta ut en ingrediens med för att sänka ditt klimatavtryck. Nudging handlar trots allt inte bara om att göra någon uppmärksam, du måste också visa en tydlig väg framåt. Sen är det upp till varje individ hur långt de vill gå. Vi hoppas, såklart, att de vill gå hela vägen till 0,5 CO2e.